30/06/2013

5 Διπολικές Κινηματογραφικές Εικόνες




1) Silver Linings (2012)
Η ταινία Silver Linings (2012) είναι ένας ρομαντικός συνδυασμός δράματος & κωμωδίας αμερικανικής παραγωγής σε σενάριο και σκηνοθεσία του David O. Russell, διασκευασμένο από το μυθιστόρημα “The Silver Playbook”  από τον Matthew Quick.

Ο πρωταγωνιστής Bradley Cooper παίζει τον Patrick "Pat" Solitano, έναν άνθρωπο με διπολική διαταραχή που απελευθερώνεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο και μετακομίζει στους γονείς του. Αποφασισμένος να κερδίσει πίσω την εν διαστάσει σύζυγό του, ο Pat συναντά την χήρα Tiffany Maxwell (Lawrence). Η Tiffany  συμφώνησε να βοηθήσει τον Pat να πάρει πίσω τη γυναίκα του αν εκείνος θα είναι ο παρτενέρ της σε ένα διαγωνισμό χορού. Οι πρωταγωνιστές εξετάζουν τη σχέση μεταξύ τους, καθώς και τις διαταραχές τους.

2) Boy Interrupted (2009)
To Boy Interrupted είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για την αυτοκτονία ενός 15-χρονου αγοριού από τη Νέα Υόρκη, Evan Perry. Ο Evan Perry προέρχεται από μια οικογένεια με ιστορικό ψυχικής νόσου. Ο θείος του είχε διαπράξει αυτοκτονία σε ηλικία 21 ετών. Ο Evan είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη με φαρμακολογική θεραπεία - Prozac, έκτοτε διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή με θεραπεία - σταθεροποιητικά της διάθεσης. Ωστόσο, σε ηλικία 15 ετών, πήδηξε από το παράθυρο του σπιτιού του.

3) Α summer in the cage (2007)
To summer in the cage είναι ένα ντοκιμαντέρ για τις εμπειρίες ενός ανθρώπου με διπολική διαταραχή. Η ταινία ακολουθεί τον φίλο του σκηνοθέτη Sam και παίρνει συνέντευξη από τον μελετητή της ψυχικής υγείας, τον Kay Redfield Jamison. Ήταν σε σκηνοθεσία του Benjamin Selkow. Το ντοκιμαντέρ έκανε το ντεμπούτο του το 2007.

4) The Devil and Daniel Johnston (2005)
Η ταινία The Devil and Daniel Johnston είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον διακεκριμένο Αμερικάνο καλλιτέχνη Daniel Johnston. Εξιστορεί τη ζωή του Johnston από την παιδική ηλικία μέχρι και σήμερα, με έμφαση στις διπολικές εμπειρίες του (διπολική διαταραχή), και πώς αυτό εκδηλώθηκε σε δαιμονική αυτο-εμμονή. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Jeff Feuerzeig. 

5) Mr. Jones (1993)
H ταινία είναι ένα ρομαντικό δράμα αμερικανικής παραγωγής. Ο mr. Jones (Richard Gere) είναι ένας άνθρωπος που πάσχει από διπολική διαταραχή, μια ασθένεια με περιόδους έντονης συναισθηματικής ευχαρίστησης και διαχυτικότητας, αλλά και περιόδους αυτοκαταστροφικής κατάθλιψης. Σε μία από τις περιόδους μανίας του, ανεβαίνει πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλία του Μπετόβεν, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του. Η Libbie (Lena Olin),  γιατρός σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο, στρέφει το ενδιαφέρον της στην κατάστασή του και τον ερωτεύεται, κάνει έρωτα μαζί του και οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση της.

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ έλαβε έπαινο για την απόδοσή του, λόγω του προβληματικού χαρακτήρα του πρωταγωνιστή. Πολλοί κριτικοί σημείωσαν ότι η ταινία θα ήταν καλύτερη αν έλειπε ο ρομαντισμός.
 

No comments:

Post a Comment