05/11/2013

Διπολικότητα & Εγκυμοσύνη

Διπολικότητα & Εγκυμοσύνη
Από τη Βαλέρια Κιλαμπέρια, B.Sc., M.Sc. Psychology

Η επίδραση των φαρμάκων για την διπολική διαταραχή χάνει την ισχύ της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις για να παραμένουν καλά

Μία νέα έρευνα από το Northwestern Medicine προσφέρει μία από τις πρώτες σε βάθος μελέτες για το πώς οι φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις ενός φαρμάκου για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, καθιστώντας τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ψυχιάτρους και τους γιατρούς στη πρόληψη της διπολικής μανίας και στα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία της μητέρας και του αγέννητου παιδιού της.

Όταν μια γυναίκα με διπολική διαταραχή μένει έγκυος, ο γιατρός της συχνά δεν συνειδητοποιεί πως η φαρμακευτική αγωγή της χρειάζεται προσαρμογή για να αποτραπόυν τα συμπτώματα καθώς το ρίσκο είναι μεγαλύτερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν, επίσης, λίγες πληροφορίες και περιορισμένη έρευνα για τον καθορισμό της δόσης των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου 4,4 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή, πολλές από τις οποίες είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και έχουν την υψηλότερη επικράτηση.

Η νέα μελέτη δείχνει τη μειωμένη συγκέντρωση του φαρμάκου, λαμοτριγίνη  στο αίμα  των εγκύων γυναικών. Περίπου οι μισές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν επιδείνωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, και η επίδραση της λαμοτριγίνης στο αίμα μειώθηκε. Η επίδραση μειώνεται επειδή οι γυναίκες έχουν αυξημένο μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

"Τώρα οι γιατροί αλλάζουν τη δόση του φαρμάκου για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων στις γυναίκες", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Crystal Clark, MD, βοηθός καθηγητής της ψυχιατρικής και των συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern Feinberg School of Medicine και ψυχίατρος στο Northwestern Memorial Hospital. «Πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τη δοσολογία των φαρμάκων τους, ώστε να παραμένουν καλά."

“Τα αποτελέσματα της μελέτης θα βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν πώς να αυξήσουν τη δόση των φαρμάκων των ασθενών τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά πώς να τη μειώσουν μετά τον τοκετό για να αποφευχθεί η τοξικότητα”, δήλωσε ο Clark. Τα καταθλιπτικά επεισόδια σε αντίθεση με τα μανιακά είναι πιο πιθανό να επαναληφθούν σε έγκυες γυναίκες με διπολική διαταραχή.

“Η ασφάλεια του εμβρύου είναι σε κίνδυνο", δήλωσε ο Clark. «Οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν λιγότερες πιθανότητες να φροντίσουν τον εαυτό τους η οποία συχνά οδηγεί στην κακή διατροφή. H έλλειψη συμμόρφωσης με τη προγεννητική φροντίδα και την απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους έχει, επίσης συνδεθεί με πρόωρες γεννήσεις και μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης."

Πηγή

Clark, C. T., Klein, A. M., Perel, J. M., Helsel, J. & Wisner, K. L. (2013). Lamotrigine Dosing for Pregnant Patients with Bipolar Disorder. American Journal of Psychiatry, 170(11).

No comments:

Post a Comment