10/01/2014

Σκοτώνοντας την αγάπη...

Πώς να σκοτώσουμε την αγάπη;

Βαλέρια Κιλαμπέρια, B.Sc., M.Sc. Psychology


Στη ζωή, μερικές φορές αγαπάμε ένα άτομο χωρίς να έχουμε ανταπόκριση, άλλες φορές αγαπάμε έναν άνθρωπο που δεν το αξίζει ή για κάποιους λόγους δεν μπορούμε να έχουμε σχέση μαζί του, παρόλα αυτά τον/την αγαπάμε...αυτό καθιστά το εξής ζήτημα “Πώς να τον/την ξεχάσω;”

Για αρχή, ρωτήστε τον εαυτό σας: “Θέλω πραγματικά να τον/την ξεχάσω;” “Είναι η τελική μου απόφαση;” Αν όχι - δεν τίθεται θέμα . Εάν, όμως έχετε λάβει την οριστική απόφαση σχετικά με το πώς να απελευθερωθείτε από αυτόν τον εθισμό, τότε θα πρέπει να δουλέψετε σκληρά. Είναι αστείο μάλλον - να θέλουμε να σκοτώσουμε ένα τόσο όμορφο συναίσθημα,  τόσο πνευματικό, υπεράνθρωπο και μοναδικό, που δεν δίνεται σε όλους και άλλους τους καθιστά υφισταμένους του για χρόνια. Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν, όσοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ανάγκη να "ξεχάσουν", αυτό μπορεί να γίνει. Παρακάτω, θα συζητήσουμε τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να απελευθερωθείτε από την αγάπη και να βρει την ισορροπία και τη γαλήνη.

Η αιτία

Υπάρχει μια πιθανότητα ότι το άτομο που επιλέξατε να είναι κοντά σας εκτέλεσε μια σημαντική λειτουργία στην προσπάθεια του να ανταποκριθεί σε κάποια άμεση ανάγκη σας, ως εκ τούτου , έχει επιλεχθεί από εσάς . Ίσως να είναι η ανάγκη για ασφάλεια που θα μπορούσε να παρέχει, η κατανομή των αρμοδιοτήτων στη ζωή σας..υπάρχει πληθώρα αιτιών γιατί ήσαστε με το συγκεκριμένο άτομο. Ακούστε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας και πιθανόν να ανακαλύψετε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να καλύψετε τις ανάγκες αυτές. Για παράδειγμα, αγάπη και κατανόηση μπορείτε να έχετε από τους φίλους σας ή να κάνετε νέες γνωριμίες, εάν ο τρέχων κύκλος των φίλων είναι περιορισμένος και δεν μπορεί να σας δώσει ό, τι χρειάζεστε τώρα. Γενικά, προσπαθήστε σε αυτή την περίοδο της ζωής σας όσο το δυνατόν περισσότερο να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους που δεν έχουν αποσυρθεί από κοντά σας. Η αλήθεια είναι πως οι ανάγκες που σχετίζονται με τους ανθρώπους, μόνο από ανθρώπους μπορούν να καλυφθούν.

Αλλαγή τρόπου σκέψης

Σύμφωνα με τη θεωρία της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας, με βάση τα συναισθήματα που βιώνουμε, δημιουργούν ανακριβείς και ανεπαρκείς σκέψεις στη πραγματικότητα. Εξ’ ου και το συμπέρασμα: για να αλλάξετε τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις, θα πρέπει να αλλάξετε το στυλ της σκέψης σας, να γίνει η αντικατάσταση των μη παραγωγικών σκέψεων με πραγματικών και επικοιδομητικών. Για παράδειγμα, σκέψεις όπως «Εγώ πρέπει να αγαπώ/ να αγαπηθώ", "πρέπει να έχω έναν σύντροφο!" καλό θα είναι να αντικατασταθούν από την ιδέα της προτίμησης «Θα ήθελα να έχω έναν σύντροφο, αλλά δεν είναι και υποχρεωτικό", "Θα ήταν καλό να νιώσω την αγάπη/ να αγαπηθώ», κλπ. Αυτό θα μειώσει το βαθμό της συγκίνησης και επιτρέψει να δείτε τη κατάσταση πιο ρεαλιστικά.

Συχνά ένα πρόσωπο ερωτεύεται όχι ένα πραγματικό σύντροφο, αλλά την εξιδανικευμένη εικόνα του, και έτσι το κύριο καθήκον μας είναι- να φέρουμε την εικόνα αυτή στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με την εύρεση σοβαρών ελλείψεων στο  σύντροφο σας, την αναζήτηση των ψυχολογικών προβλημάτων του. Ο στόχος σας – “απορομαντικοποιήσουμε” την εικόνα του αγαπημένου μας. Κάθε άτομο έχει αδυναμίες, έτσι είμαστε. Προσπαθήστε να βρείτε πολλές από αυτές τις ελλείψεις και να επικεντρωθεί σε αυτές, όταν θα τον/την σκέφτεστε. Μερικοί ψυχολόγοι προτείνουν να “απορομαντικοποιούμε” την εικόνα του προσώπου που μας ενδιαφέρει σκεπτόμενοι τον/την σε γελοίες καταστάσεις.

Στην αντιμετώπιση της αγάπης, επίσης, βοηθά το να σκεφτούμε τους λόγους για τους οποίους είναι αδύνατο να είσαστε μαζί με αυτό το άτομο.. Φανταστείτε πως θα ήταν πραγματικά μαζί σας, αν ήσασταν παντρεμένοι: τονίστε στο μυαλό σας τις δυσάρεστες στιγμές (απιστία , έρχεται αργά στο σπίτι, δυσάρεστες συνήθειες, κλπ.).
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να σταματήσουν να αγαπάνε ένα πρόσωπο, και όλα αυτά που το περιλαμβάνει, πρέπει να το ξεχάσουν. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσω μια διαφορετική θέση - δεν είναι απαραίτητο να ξεχνάμε! Είναι μέρος της ζωής σας, πολύτιμη εμπειρία, το να ξεχνάμε δεν είναι τόσο απλό, και δεν χρειάζεται. Και τι να κάνω με αυτό; Επανεκτίμηση, νέα ματιά σε μια τέτοια σημαντική εμπειρία! Κάθε εμπειρία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορεί να είναι χρήσιμη.

Μετά από αυτή την επεξεργασία, προσπαθήστε να το σκέφτεστε λιγότερο. Μόλις έχετε την αίσθηση ότι η σκέψη αυτού του ανθρώπου επανέρχεται – προλάβετε την! Αμέσως αλλάξτε τον εσωτερικό μονόλογο, κάντε κάτι άλλο που θα πρέπει να είστε συγκεντρωμένος/η, έτσι ώστε η σκέψη του συντρόφου σας να μην μπορέσει να αποσπάσει τη προσοχή σας.

Το τελικό αποτέλεσμα της εσωτερικής διεργασίας σας πρέπει να είναι το εξής: είναι αναγκαίο, παρ 'όλες τις ελλείψεις του ανθρώπου εκείνου, να συγχωρήσετε και να αφήσετε να φύγει αυτό το άτομο από το μυαλό και τη καρδιά σας. Αυτή η τελεία θα ολοκληρώσει μια σημαντική περίοδο της ζωής σας, και μπορείτε να ξεκινήσετε κάτι νέο – ένα νέο στάδιο, χωρίς αυτό το πρόσωπο. Αυτή η αίσθηση της μη ολοκλήρωσης δεν μας αφήνει να νιώσουμε την ειρήνη και τη γαλήνη και επιστρέφουμε στη μνήμη μας οδυνηρές εμπειρίες.

Αλλαγή συμπεριφοράς

Η αλλαγή της σκέψης θα πρέπει να στηρίζεται από αλλαγές στη συμπεριφορά και στη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για τον αποχαιρετισμό της αγάπης. Αφαιρέστε ή απορρίψτε τα πράγματα μοιάζουν ή σας θυμίζουν το σύντροφο σας και τη ζωή του. Σταματήστε να ψάχνετε για συναντήσεις μαζί του, προσπαθείστε να εξαλείψετε εντελώς την πιθανότητα οποιαςδήποτε επαφής.

Ο αθλητισμός και άλλες δραστηριότητες (χορός , πολεμικές τέχνες , κλπ. ) θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα , την επιθετικότητα και ως εκ τούτου , σε κάποιο βαθμό , θα σας προστατεύσει από πιθανή κατάθλιψη. Διατηρήστε το επίπεδο της διάθεσης σας. Σκεφτείτε θετικά , ευχάριστα και ακούστε ζωντανή μουσική, διασκεδάστε, ταξιδέψτε και βρεθείτε με φίλους σας.

Όταν μια σχέση διαλύεται, πάντα απελευθέρωνεται χρόνος και χώρος στην καρδιά! Νέες σχέσεις, νέα συναισθήματα - είναι κάτι που μπορεί να εκτοπίσει οριστικά την παλιά ελπίδα και τον πόνο. Το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε: δεν αναζητούμε τον επόμενο σύντροφο μας σαν το παλιό μας! Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο των περιττών αναμνήσεων και συγκρίσεων - γιατί να το κάνετε;

Ο χρόνος είναι ένας καλός γιατρός! Θα περάσει…και σε λίγο καιρό θα νιώθετε πιο ανακουφισμένος/η…


No comments:

Post a Comment